• Dansk
  • English

Kopiering & scanning

Hvor mange sider må jeg scanne?

Hvis du scanner pensum og supplerende litteratur, altså litteratur din uddannelse opgiver på pensumlister, læselister eller i studieplaner i forbindelse med dit studie, må du scanne 20 % af et værk, dog maksimalt 30 sider af værket.

Der er ingen begrænsninger på, hvor meget du må scanne til personlige formål, det kan være tekster du skal bruge til opgave- eller projektskrivning.


Må jeg scanne 20% max 30 sider fra 1. udgaven af en bog, og derefter scanne 20% max 30 sider fra 2. udgaven?

Nej, det må du ikke. Selvom bogen får en ny udgave tæller det stadig som den samme bog, og man må kun scanne 20% max 30 sider fra den.


Jeg skal undervise udenlandske studerende og anvende engelsk og amerikansk litteratur.  Men i de bøger, som jeg har haft fat i ser det ud til, at man ikke må kopiere fra. Jeg vil derfor spørge, om Copydans aftale med 30 sider pr. bog også gælder her?

Ja, vores aftale med Copydan gælder også udenlandske bøger. Så du må gerne kopiere eller scanne 20% max 30 sider fra udenlandske bøger ligesom man må med de danske.


Gælder der andre regler hvis jeg tager billeder af siderne med min mobiltelefon end hvis jeg scanner dem?

Nej, der gælder samme begrænsningsregler uanset mediet du kopierer eller scanner med. Altså, 20%, max 30 sider af et materiale pr. Studerende pr. Halve år, og at det kopierede, ikke må deles med andre. 


Må jeg kopiere fra bøger når der står: “Kopiering af denne bog eller dele deraf er kun tilladt i overensstemmelse med overenskomst mellem Undervisningsministeriet og CopyDan. Enhver anden form for kopiering er uden forlagets skriftlige samtykke forbudt ifølge gældende dansk lov om Ophavsret”?

Svar: Ja, det må du gerne, fordi VIA har indgået en aftale med Copydan Tekst & Node. Men du skal holde dig inden for de begrænsningsregler, der er i aftalen. Det betyder at du må kopiere eller scanne 20% af bogen, men max 30 sider. Teksten er kun henvendt til private persiner og til de institutioner, som ikke har en aftale med Copydan. 

23.05.2022